Grand One

Sarja: Tuloksellisin verkkokampanja

Työn nimi: Google minus Google

Asiakas: Startupbin / Timo Paloheimo
Suunnittelu ja tuotanto: Timo Paloheimo

 

Työn kuvaus

Taustaa

loppukesästä verkossa virisi paljon keskustelua Googlen mahdollisesta markkina-aseman väärinkäytöstä. Eritoten kritiikkiä aiheitti Googlen uusi Knol -palvelu, jonka koettiin saavan suhteettomen hyvää näkyvyyttä Googlen hakutuloksissa. Erityisen kimmokkeen tomintaan aiheutti New York Timesin artikkeli, jossa Googlen asemaa mediayhtiönä kritisoitiin.

Tavoite

Tavoite oli osallistua keskusteluun Googlen markkina-asemasta. Kohderyhmänä oli verkon edelläkävijät maailmanlaajuisesti. Lisätavoitteena oli tuoda kävijöitä Startupbin-blogille, jolla on sama kohderyhmä.

Ratkaisu

Google minus Google on hakukone, joka näyttää Googlen hakutulokset ilman, että joukossa on Googlen omistuksessa olevia sivustoja. Palvelu on rakennettu Googlen oman Custom Search Engine tuotteen avulla. Google minus Googlesta tehtiin myös Firefoxin hakulisäosa.

Muutamalla meilillä maailmalle

Hyvä idea ja näppärä toteutus eivät vielä riitä keskustetluun osallistumiseksi, jos niistä ei ole kukaan tietoinen. Päätin julkistaa Google minus Googlen PR:n avulla. Otin kärjeksi erityisesti Googlesta kirjoittavat teknologiablogit, joiden ajatteliun olevan kiinnostunut aiheesta. Lisäksi lähetin uutisvihjeita teknologiauutissivustoille.

Taktiikka toimi ja pian myös New York Times palasi aiheeseen.

Tulokset

Google minus Googlesta kertovia artikkeleita ilmestyi kymmenissä verkkolehdissä ja blogipostauksia oli parhaimmillaan yli 350 kpl.

Suomessa palvelusta kirjoittivat kaikki IT-mediat, kuten IT-viikko, tietoviikko ja Digitoday.

Kohderyhmä eli verkon edelläkävijät löysivät todistetusti palvelun. Mm. über-bloggaaja Robert Scoble lähetti palvelun linkin eteenpäin kymmenille tuhansille seuraajillen.

Hakukoneessa oli ensimmäisen kuukauden aikana 80000 eri kävijää ja sen jälkeen kävijöitä on ollut 10000-20000 /kk. Palvelu on selkeästi löytänyt pysyvän käyttäjäkunnan.

Myös Startupbin-blogin kävijämäärät kasvoivat huimasti - ensimmäisen kuukauden aikana blogissa oli n. 16000 eri kävijää.

Tulosten mittaaminen

Tuloksia on mitattu Google Analyticsin avulla. Blogipostauksia on mitattu Google Blogsearchin avulla.

Kampanaan liittyvät urlit

Blogeja

Käytetty aika ja kustannukset

Palvelun rakentamiseen meni aikaa 8 tuntia ja kaksi tuntia uutisvihjeiden lähettämiseen.

Kustannukset

googleminusgoogle.com domain: 7,70€

Tulot tammikuun loppuun mennessä

Mainostulot: 278,62 €

Yhteenveto

Google minus Google ylitti tavoitteensa huimasti. Palvelun avulla pääsin osallistumaan nakyvästi keskusteluun Googlesta ja kertomaan mielipiteitäni erittäin laajalle ihmisjoukolle haastatteluissa. Tietoisuus luomstani hakukoneesta ja blogistani kohderyhmässä kasvoi räjähdysmäisesti. Kampanjan tulokset todistavat, että yleiseen keskusteluun vaikuttaminen on mahdollista pienilläkin resursseilla, mikäli idea on vain tarpeeksi ainutlaatuinen.